top of page

צבי הים

אופיר כהן

מהם צבי ים ? 

הם על-משפחה בסדרת צבים החיים באוקיינוס. מינים אחדים הם מהצבים הגדולים ביותר. בדומה לצבי היבשה, הם מוגנים מצד גחונם ומצד גבם על ידי שריון. רגליהם, שלא כרגלי צבי היבשה, הם סנפירים דמויי משוט וגופם משוטח ומותאם לשחייה.

כל צבי הים נתונים בסכנת הכחדה. הם הולכים ומתמעטים בשנים האחרונות, הרבה בגלל בנייה מסיבית של מרינות ובנייני מגורים לאורך ערי החוף, אשר מצמצמים באופן משמעותי את אזורי הטלות הביצים של צבות הים ומורידים את כמותן. בשר הצבים היקר, אשר היה מבוקש במשך השנים על ידי דייגים ובעלי מסעדות, הוביל לציד אכזרי, וצבים רבים אף נפגעו מרשתות דייגים וזיהום ימי. 

מתוך ויקיפידיה

מה נעשה כדי לצמצם את הנזק הנעשה להם?

רשות הטבע והגנים נוקטת מאז שנות ה-80 של המאה שעברה בפעולות שונות להגנה ושמירה על צבי הים. בתחילת שנות ה-90 הצטרפה מדינת ישראל לתכנית הבינלאומית המשותפת לכל מדינות הים התיכון להגנה על צבי הים, והחלה ליישם תוכנית לעידוד רביית הצבים בחופי הארץ. 

חוות הדגרה 

במשך כל עונת ההטלה, המתחילה בחודש מאי ונמשכת עד סוף חודש אוגוסט, יוצאים השכם בבוקר פקחי רשות הטבע והגנים לסיורים בכל חופי הים התיכון, מצפון עזה ועד ראש הנקרה, במטרה לאתר קנים של צבי ים מהלילה הקודם. עם מציאת קן, יועברו בהקדם האפשרי הביצים שהתגלו לחוות ההדגרה - מקום מבטחים בו יוכלו להתפתח ללא חשש, לבקוע, ולצאת לחיים חדשים. תהליך זה מכונה "העתקת קנים", והוא מבוצע מאחר שרוב חופי הארץ כבר אינם מתאימים לשמש בית ראוי לשמו. מתרחצים, פיתוח עירוני, רכבי שטח והיצרות רצועת החוף הן רק חלק מהסיבות.

מערך המתנדבים

בכל מרכז פועל מערך מתנדבים האחראים על עמדות האכלה, מדידות וטיפול בצבים הפגועים עד לשחרורם, בתום טיפול ארוך, חזרה לטבע.

מתוך אתר רשות הטבע והגנים

bottom of page