top of page

ישראל - מעצמת אצות בתחום הקוסמטיקה

מפעל זה אחד משלושת המפעלים הגדולים בעולם לייצור פיגמנט מאצות. אלה לא האצות של הסושי, עשבי הים הירקרקים והחלקים, אלא אצות מיקרוסקופיות כמו אלה שמצטברות לעתים לרפש במקווי מים. על פי הערכות יש יותר מ־100 אלף סוגים שלהן, כולן צורכות פחמן דו־חמצני, מבצעות פוטוסינתזה ובעיקר מתרבות מהר. 100 אלף סוגים שאפשר לגדל ולהפיק מהם תוספי תזונה, תמציות מרפא, תכשירים קוסמטיים, אולי אפילו רכיבים לתחליפי חלב ומקור אנרגיה חדשני. אבל רק כחמישה מינים מוסחרו עד כה, נחקרו מספיק כדי שאפשר יהיה להבין מה ואיך אפשר להפיק. בכל העולם כבר ברור שהפוטנציאל אדיר, אבל כולם עוד רחוקים ממימושו. פחות בגלל המחקר, יותר בגלל האצות. מתברר שהן אולי חד־תאיות, אבל עקשניות מאוד. קשות לאילוף.

"זאת החקלאות של העתיד, היא תציל את האנושות. רוצה תרופות? קבלו. רוצה מקורות מזון? גם אותן תקבלו ממיקרו ־אצות. מקורות אנרגיה? יש. מקור להפחתת גזי החממה באוויר? אצות עושות בדיוק את זה. זה תחום מרתק שמדליק את הדמיון.", אומר צור, מנכ"ל המפעל בקטורה. "אבל רק עסקים מעטים הצליחו. קילו מהמוצר שלנו, גלם של אסתקסנטין טבעי, יכול לעלות ללקוח עשרת אלפים דולר. זה זהב אדום. הבעיה היא שהאצות האלה כל כך עדינות. רק מסתכלים עליהן הן נהיות חולות. "לכן אנחנו מגדלים אותן במערכות סגורות", ממשיך צור, בעודנו מטיילים בין הצינורות. "זורעים אותן ומגדלים אותן בתנאי בית מלון 5 כוכבים, עם כל התנאים שהאצה אוהבת וצריכה כדי לגדול. אבל בסוף אנחנו רוצים את הפיגמנט האדום, שהוא חלק ממנגנון ההישרדות שלה, ואותו היא מייצרת כשהיא מגנה על עצמה מפני סטרס של קרינה. ולכן כשהריכוז של האצה במים מספיק גבוה מעבירים אותן לגואנטנמו". הכל מוקפד, הכל מדוקדק, כל הצינורות בכל השלבים מנוטרים כל הזמן.
 

אסתקסנטין

על פי מחקרים נמצא שהוא מעכב חמצון של כולסטרול מסוג LDL ומסייע לאיזון לחץ הדם, מה שאמור לצמצם את הסיכון להתקף לב ושבץ. הוא מעודד ייצור של נוגדנים וחלבונים למערכת החיסון; עוזר במניעת סוכרת ודלקות במערכת העיכול; תורם לפוריות הגבר; מונע פגיעה בראייה; ואפילו יעיל להפחתת קמטים.

 

בעולם שמחפש כל הזמן מוצרים רפואיים חדשים, החומר הזה נהפך ללהיט מהר מאוד, ומשמש יצרנים של תוספי תזונה, יצרני מזון וחברות קוסמטיקה. "כל מה שנייצר בשנתיים הקרובות כבר נמכר", מתגאה צור. אבל החזון שלנו הוא שבעוד 15 שנים יהיו פה מאות דונמים של צינורות. הרי מיקרו־אצות יודעות לייצר כל דבר, היום יש לנו מוצר אחד ומחר יכול להיות לנו מוצר אחר מאצה אחרת". אחת הסיבות להצלחה, מסביר צור, היא העובדה שהם נהנים כרגע מתחרות נמוכה.

נלקח מאתר כלכליסט

תהליך ייחודי, שפותח באוניברסיטת בן גוריון בנגב במעבדה של פרופ' שוש ארד, הביא ליצירת מפעל קטן המייצא את החומר הטבעי ALGUARD בשני מיליון דולר בשנה. מדובר במוצר טבעי למניעת הזדקנות, אשר מבוקש בתעשיית הקוסמטיקה.

 

פרופ' ארד חוקרת במשך שנים את סוד הישרדות האצות בתנאי מזג אוויר קיצוניים. אחת התוצאות של מחקריה היא פיתוח הפטנט לגידול חדשני וירוק של האצות האדומיות.

"יש כאן ניצול של תנאי הנגב כדי לייצר מהאצות כמה חומרים חשובים; היעד הוא לא רק תעשיית הקוסמטיקה בעולם אלא גם תעשיית התרופות", היא מסבירה.

לדברי פרופ' ארד, האצות שגדלות במושב גילת במי-ים מלאכותיים מייצרות מולקולה ייחודית שלא ניתן לייצר באופן כימי.

"המולקולה בעלת תכונות המאפשרות להשתמש בה במגוון רחב של אפליקציות בתעשיות הקוסמטיקה והבריאות. לדוגמה, חיסון באמצעות מזון",

 

החשמל להפעלת התעשייה נוצר מאנרגיית השמש, וכל התהליך ירוק ואינו מזהם את הסביבה. מנהל החווה של חברת פרוטרום, רועי חובשי, מציג את שלבי הייצור של האצה, וקצב הריבוי מוסבר בשיטה ובתנאים מוקפדים של אור, טמפרטורה וטלטולים סיבוביים במבחנות של המפעל.

 

האצה מפרישה פוליסכריד (רב-סוכר) על מנת לשרוד, והג'ל מגן עליה בטבע. "אנו מקנים למיליארדי האצות תנאים להפרשת הרב-סוכר הזה. החומר שבנוי כג'ל מיועד לייצוא, ובתעשיית הקוסמטיקה הוא משמש להגנה על העור ולמתיחת העור למניעת הזדקנות", מספר חובשי. לדברי ענת שטרן, מנהלת פרויקטים בפרוטרום, "בשלבים הראשונים של הגידול אנו נותנים לאצה תוספים תזונתיים כדי שתתרבה, ובשלבים הסופיים, בתוך שרוולי פלסטיק בשטח פתוח, האצה מייצרת את הרב-סוכר. השימוש באצות גובר בעולם הקוסמטיקה, בעולם תוספי המזון, בעולם הדלק ועוד".

נלקח מאתר NRG

ALGUARD

קוסמטיקה ימית היא טיפוח הגוף והמראה באמצעות הים. ענף גדול בקוסמטיקה הימית הוא אצות. לאצות יש שימושים רבים חוץ מקוסמטיקה כמו מאכל ותרופות. ישראל הפכה להיות אחת מהמעצמות הגדולות בעולם בתחום האצות. 

מפעל אלגאטכנולוג'יס 

מעיין פדידה
bottom of page