top of page

כרישים

עמית קריצ'נסקי
מאפייני הכרישים

המאפיינים של סדרת הכרישאים הם שבעה סנפירים, מתוכם שני סנפירי גב וסנפיר שת אחד. קרום מיצמוץ מעל העין, ו-5 פתחי זימים. פיהם של הכרישאים נמצא בתחתית הראש ונחירייהם בקדמתו.

 

הכרישאים נמנים עם היצורים בעלי כושר השחייה הטוב ביותר, והם צדים את טרפם, הכולל בעיקר דגים ודיונונים, תוך כדי תנועה.

הכרישים שוחים כל העת על מנת לנשום ללאו תנועה לא עוברים מים בזימים ולא מופק מהם חמצן. 

בריכות הכרישים 

בריכת הכרישים היא הבריכה הגדולה ביותר בפארק המצפה התת ימי והוקדשה למלכי הים – "הכרישים"!

במיכל ענק המכיל 350 אלף ליטר מי ים, שוחים הכרישים בתנועות גמישות וחזקות הכרישים וחולפים במרחק נגיעה מחלונות התצוגה המקיפים את הבריכה.

בבריכת הכרישים בפארק המצפה התת ימי ישנם ארבעה מינים שונים של כרישים:

כריש גדול שן (אלטימוס)

סנפירתנים (פלומבאוס) 

כרישוני משה רבנו (מוסטלוס)

וזנוותן מנומר (כריש לאופרד).

בבריכה ניתן לראות גם את עמית עטלף הים היפהפה.

מומחים בין-לאומיים להתנהגות וביולוגיה של כרישים הגיעו למצרים כדי לבחון את הנסיבות לתקיפות האחרונות. כל החוקרים מסכימים ביניהם שתקיפות כרישים אינן מתרחשות לעתים קרובות ושכרישים הם אינם טורפי-אדם ידועים לשמצה כפי שסרטי הוליווד מציגים אותם, וכפי שהם נתפסים בידי הציבור הרחב. משום כך מסקרן במיוחד לחקור ולברר מה משך את הכריש/ים התוקפן/ים למים רדודים ולקרבת החוף, ולגרום למותו של אחד הרוחצים ופציעה של כמה נוספים.
שני מיני כרישים נתפסו מאז על-ידי דייגים מקומיים, אבל אין וודאות באשר לזהות הכריש התוקף. שני הכרישים שנתפסו – שניהם כרישים פלאגיים, כרישי ים פתוח – הם כריש המאקו (העמלץ הכחול) וכריש ארך-גף (Oceanic  white-tip). בעוד שהאחרון נפוץ מאוד בים האדום, הרי שנדיר יותר למצוא כרישי מאקו, והפעם האחרונה שבה אירע מקרה תקיפה של כריש מאקו היתה ב-1970, בחופי אילת. 

מדוע כרישים תוקפים

מאחר שמדובר בתופעה חדשה יחסית, מעט מאוד עוסקים בחקר כרישים במסגרת האקדמיה הישראלית. למעשה, כל פנייה לגורם רשמי הסתיימה בהמלצה חמה לשוחח עם עדי ברש, דוקטורנטית צעירה בבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה שמקדישה זמנה לחקר הכרישים החשוב. למרות גילה, ברש מחזיקה בשני הישגים משמעותיים. היא הצליחה להקטין משמעותית את ממדי הציד של החיה המוגנת בחופי הארץ ועוררה את תשומת לבם של "הנציבות הכללית לדיג בים התיכון" (GFCM) לכרישים הנכחדים.

כרישים במחקר הישראלי
bottom of page